| یادداشت |
رد پای تفکر دولتمرد قاجاری؛ از نفت تا اورانیوم
ماجرای نفت حتی محدود به امضای قراردادننگین دارسی نیز نمیشود. قراردادی که توسط پادشاه و بهوسیلهی دیگر دولتمرد قاجاری با انگلیس بسته شد و این کشور از نفت ایران برای تأمین سوخت کشتیهای جنگی و تجاری خود در طول جنگ جهانی اول استفاده کرد. ماجرای نفت تا ملی شدن صنعت نفت و نخستوزیری «سپهبد حاجعلی رزمآرا» هم ادامه پیدا کرد. رزمآرا که مرتبط با «شرکت نفت انگلیس و ایران» بود بهدنبال تصویب قرارداد الحاقی نفت، موسوم به «گس- گلشائیان» در مجلس شانزدهم بود. قراردادی که موجب میشد همچنان کشور انگلستان سایهی خود را بر صنعت نفت ایران و سود حاصله از آن بگستراند.
گویی تفکر دولتمرد قاجاری، اینک در رزمآرا حلول کرده بود آنجا که برای نشان دادن سرسپردگی خود به انگلیس، دست به تحقیر هویت ایرانی زد و گفت ملتی که لیاقت لولهنگسازی ندارد، چگونه میتواند صنعت نفت را اداره کند! رزمآرا حتی گفت ملیشدن صنعت نفت، بزرگترین خیانت به ایران است! اما 13 روز پس از قتل رزمآرا، قانون ملی شدن صنعت نفت ایران به تصویب مجلس رسید.
فناوری هستهای و تفکر دولتمرد قاجاری
تفکر دولتمرد قاجاری البته بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و تا به امروز نیز ادامه یافته است و هرگاه مردم این سرزمین خواستهاند روی پای خود بایستند و بدون کمک دیگران، راه پیشرفت را طی کنند، عدهای از روشنفکرنماها قلم به دست گرفته و نوشتند که یا ما توانایی انجام این کار را نداریم، و یا اینکه اصلا ما را با این موضوعات چه کار!
دستیابی به «فناوری هستهای» و پیشرفت ایران در این صنعت نیز از جمله مسائلی است که در سالهای اخیر، تفکر روشنفکری، آن را تقبیح کرده و اساسا ضرورت دستیابی به آن را منکر شده است. به عقیدهی اینان، فناوری هستهای همان مادهی بدبو و عفنی است که به کار ما نمیآید و همان بهتر که آن را به دیگران واگذاریم و اصلا مملکتی که «نفت» دارد، «اورانیوم» میخواهد چه کار! اما همانگونه که تاریخ اهمیت استراتژیک مادهی بدبویی به نام نفت را در عصر حاضر نشان داده است، اهمیت فناوری هستهای در جهان آینده را نیز نشان خواهد داد. شاید اگر جلال، این روزها زنده بود، چیزی شبیه جملاتی که دربارهی «نفت» و خیانت روشنفکرنماها نوشته بود، امروز دربارهی «اورانیوم» و صنعت هستهای ایران مینوشت.
پینوشتها:
1. آل احمد، جلال (1390)، غربزدگی، تهران: نشر پیر امید، ص 73
2. پ. امد ژوبر. مسافرت به ارمنستان و ایران، ترجمهی محمود مصاحب، تبریز: کتابفروشی چهر، 1347، صص 217-216
3. آل احمد، جلال (1387)، در خدمت و خیانت روشنفکران، تهران: انتشارات مجید، صص 42-43
4. زرشناس، شهریار (1387)، نگاهی کوتاه به تاریخچهی روشنفکری در ایران، تهران: کتاب صبح، ج اول، ص 100
5. بیانات در دیدار مداحان اهلبیت علیهمالسلام، 20/1/1394
http://farsi.khamenei.ir/others-note?id=29454