»» خزانه? خالی را باور کنیم؟
اغلب پروژههای جدید سودآور گازی بدون فراخوان عمومی به بعضی خانوادههای خاص که حتی صلاحیت فنی و مالی لازم را نیز ندارند واگذار شدهاند.
به گزارش نکات پرس خبری روز گذشته منتشر شد که در هیاهوی رسانهای گزارش علمکرد 100 روزه رئیسجمهور به حد مطلوب به آن توجه نشد.
اخبار منتشر شده از سوی خبرگزاری فارس حکایت از عدم پیگیری دولت برای تحقق درآمد 2 میلیارد دلاری از محل افزایش قیمت خوراگ گاز پتروشیمیها دارد. این در حالی رخ میدهد که ارزش نقدی سود حاصل از مذاکرات انجام شده در ژنو و هیاهوی رسانهای آن از سوی دولت تنها 1/5 میلیارد دلار برآورد میشود. با این توضیح جای این سوال وجود دارد که چه دلایلی باعث عدم پیگیری دولت برای وصول این طلب خود در میان است.
علیرغم آنکه بیش از 6 ماه از مصوبه ستاد تدابیر ویژه اقتصادی برای افزایش قیمت خوراک گاز پتروشیمیها میگذرد و این مصوبه قریب به 2 میلیارد دلار معادل 5 هزار میلیارد تومان برای دولت درآمد ایجاد میکند، هنوز عزمی در دولت، وزارت نفت و شرکت ملی گاز برای دریافت این بها از پتروشیمیهای گازی ایجاد نشده است.
برای مقایسه اهمیت این درآمد 2 میلیارد دلاری برای دولتی که مسئولان آن از کمبود منابع برای اداره کشور و به خصوص پرداخت یارانه نقدی گله دارند توجه به این نکته بیوجه نیست که کل درآمد حاصل از تعلیق تحریمهای پتروشیمی، طلا، فلزات گرانبها و خودرو که با مذاکرات سخت و بسیار فشرده و رد و بدل کردن امتیازات فراوان به دست آمده است از سوی منابع غربی 1/5 میلیارد دلار برآورد میشود.
این 2 میلیارد دلار در حال حاضر به صورت رانت به جیب پتروشیمیهای گازی سرازیر شده و از عملکرد بهینه این واحدها در تولید و تجارت محصولات پتروشیمی جلوگیری میکند.
در عین حال این رانت باعث کشیده شدن همه منابع توسعهای صنعت پتروشیمی به سمت پروژههای گازی که از قضا ارزش افزوده بسیار محدودی برای کشور دارند، شده است و جلوی سرمایهگذاری در پتروشیمیهای خوراک مایع را گرفته است.
از جمله این منابع میتوان به میلیاردها دلار از منابع صندوق توسعه ملی، فاینانسهای چین و سرمایهگذاریهای بسیار محدود خارجی اشاره کرد. اغلب پروژههای جدید سودآور گازی بدون فراخوان عمومی به بعضی خانوادههای خاص که حتی صلاحیت فنی و مالی لازم را نیز ندارند واگذار شدهاند. این خانوادهها نیز اغلب امتیاز پروژههای خود را بدون انجام هیچ اقدام عملی به سرمایهگذاران دیگر فروخته و تنها از رانت دریافت سفارشی پروژه بهره بردهاند.
در حال حاضر گروههای ذینفع در این پروژهها رایزنیهای گسترده اما پنهانی را در نهادهای مختلف از جمله دولت، مجلس، وزارت نفت و شرکت ملی پتروشیمی برای لغو این مصوبه و تداوم رانتجویی از کیسه بیتالمال آغاز کردهاند.
لازم به ذکر است که پتروشیمیهای گاز از اواسط سال 90 و همزمان با التهابات ارزی، علاوه بر استفاده از رانت گاز ارزانقیمت، منفعت کلانی نیز از تسعیر نرخ ارز و تفاوت نرخ ارز مرجع و نرخ ارز در بازار آزاد به جیب زدهاند.
گفته میشود تنها یکی از گروههای ذینفوذ از این محل در طول یک سال هزار میلیارد تومان بهره برده است.
متن مصوبه ستاد تدابیر ویژه اقتصادی درباره اصلاح قیمت خوراک گاز به این شرح است:
جناب آقای مهندس قلعهبانی
معاون محترم وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران
جناب آقای مهندس ضیغمی
معاون محترم وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران
جناب آقای مهندس اوجی
معاون محترم وزیر و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران
جناب آقای مهندس بیات
معاون محترم وزیر و مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی
موضوع: مصوبه ستاد ندابیر ویژه اقتصادی قیمت انواع خوراک واحدهای پتروشیمی بخش خصوصی و دولتی
سلام علیکم
با احترام، بدینوسیله تصمیمات ستاد تدابیر ویژه اقتصادی در خصوص «قیمت انواع خوراک واحدهای پتروشیمی بخش خصوصی و دولتی» مصوب جلسه 210 مورخ 92.1.18 به شماره 159104 مورخ 92.1.21 که بر اساس آن وزارت نفت را مکلف نموده است که قیمت انواع خوراک واحدهای پتروشیمی بخش خصوصی و دولتی را به شرح ذیل محاسبه و عیناً به صورت ارز دریافت نماید، جهت بهرهبرداری و اقدام لازم ابلاغ میگردد. خواهشمند است دستور فرمایند گزارشات مستند عملکرد آن شرکت در استفاده از مصوبه حاضر بصورت دقیق و مشروح، ماهیانه به معاونت برنامهریزی ارائه گردد.
1- گاز طبیعی:
1-1- قیمت خوراک گاز طبیعی از 1391.7.1 معادل 13 سنت به ازای هر متر مکعب استاندارد گاز طبیعی
1-2- قیمت خوراک گاز طبیعی در سال 1392 معادل 13 سنت به ازای هر متر مکعب استاندارد گاز طبیعی
تبصره - قیمت گاز طبیعی برای سوخت واحدهای پتروشیمی بر اساس قیمت گاز طبیعی برای سوخت سایر صنایع تعیین میگردد (مرجع تشخیص و تفکیک سوخت و یا خوراک واحدهای پتروشیمی وزارت نفت تغیین میگردد).
2- اتان
2-1- قیمت خوراک گاز اتان از 1391.7.1 معادل 240.3 دلار به ازای هر تن
2-2- قیمت خوراک گاز اتان در سال 1392 معادل 240.3 دلار به ازای هر تن
3- گاز غنی
قیمت گاز غنی مطابق فرمول بند (4) مصوبه شماره 208775/ت 45797/ن مورخ 1389.9.18 کارگروه ویژه ریاست جمهوری در امور نفت تعیین میگردد به طوری که قیمت اجزاء متان و اتان در این فرمول، مطابق بندهای (1) و (2) فوقالاشاره و قیمت ترکیبات سنگینتر توسط وزارت نفت و با استفاده از مراجع معتبر بینالمللی برای از زمان 1391.7.1 و سال 1392 اعمال خواهد شد. ضمناً ضریب A در فرمول مذکور حسب مورد در وزارت نفت تعیین و توسط وزیر نفت ابلاغ خواهد شد.
4- سایر خوراکها
قیمت سایر خوراکها توسط وزیر محترم نفت ابلاغ و اعمال میگردد.
5- قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی به صورت ارزی دریافت میگردد.
تبصره 1: در صورت صادرات محصول، دریافت عین ارز قیمت خوراک توسط وزارت نفت یا عین ارز به بانک مرکزی از طریق اتاق مبادلات ارزی و سپس معادل ریالی آن به وزارت نفت پرداخت گردد.
تبصره 2: در صورت فروش محصول در داخل کشور، معادل ریالی قیمت خوراک با نرخ اتاق مبادلات ارزی به وزارت نفت پرداخت گردد.
6- هرگونه تعهدی که دولت جمهوری اسلامی ایران بابت قیمت خوراک به سرمایهگذاران خارجی داده است مشمول این مصوبه نمیشود.
7- این مصوبه از تاریخ 91.7.1 قابل اجرا میباشد.
اعتبار این مصوبه تا پایان سال 1392 میباشد.
وزارت نفت موظف است گزارش عملکرد این مصوبه را به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی (دبیرخانه ستاد تدابیر ویژه اقتصادی) ارائه نماید.
محسن خجسته مهر
معاون وزیر در برنامهریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری
صفحه نخست مصوبه افزایش قیمت گاز پتروشیمی:
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » فضول نامه ( پنج شنبه 92/9/7 :: ساعت 1:8 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ
ویژهبرنامه «خبرگزاری دانشجو» در دوران «روحانی مچکریم»؛ فیلم طنز/وطن جدید برای انتقال یهودیان + عکس«وام 10 هزار میلیاردی به کارکنان»کوثری: این بیعرضگی دولت است که.......حکایت رئیس جمهوری که به همه حمله میکردواکنش روحافزا به تکذیبیه مجید انصاری/«دوستان آلسعود» در ایران را بیشتر بشناسیمآقای زیباکلام، آیا تا به حال به دولت گوشزد کردهایدمداحی کامل شب چهارم محرم 1394 با نوای مطیعی + دانلودمداحی کامل شب چهارم محرم 94 با نوای بنی فاطمه + دانلودحالا که خاطره می گویید از آن چند میلیون دلار، یاسر هاشمی رفسنجانکاسبانتحریمچهکسانیاند؟بزرگترین امحاء تاریخ!\چند گام با روحانی در ساری\آهنگ عکس العمل خشن با صدای هاشم بافقی[همه عناوین(1066)][عناوین آرشیوشده]